Ajvar je odlična priloga k mesu in hrenovkam
Težavnost: enostavno
Čas priprave: 1,5 ure
Število porcij: 800 – 900 ml
1
2
3
4
5
6
1. Najprej pripravite zelenjavo. Dobro jo operite in očistite. Papriko prerežite na pol ali na večje kose in odstranite semena, bučke prerežite na pol ali na kolobarje. Jajčevce pustite cele ali jih prerežite na pol.
2. Bučke in jajčevce položite v pekač. Na vrh položite papriko.
3. Zelenjavo rahlo popršite z oljem in pecite pri 200 °C približno 40 do 60 minut, dokler se na papriki ne pojavijo črni mehurčki. Pečete lahko tudi v pečici na vročem zraku pri 200 °C 15 do 20 minut. Papriko po peki pokrijete s folijo ali suho krpo za približno 10 minut, da jo bo lažje olupiti.
4. Olupite papriko. Kožo boste najlažje odstranili dokler so paprike še tople. Bučke prerežite (kožo lahko pustite), jajčevce pa olupite in zavržite kožo.
5. Pripravljeno zelenjavo s sokom in stroki česna pretresite v blender, dodajte kis, dimljeno papriko in vse skupaj zmešajte ter na koncu začinite s soljo in poprom. Za pekočo različico lahko dodate še feferone.
6. Pripravljen ajvar ohladite, nato pa z njim napolnite kozarce in po vrhu prelijte z oljem, saj bo tako dlje obstojen. Odprtega hranite v hladilniku, neodprtega pa lahko pa ajvar hranite tudi v shrambi (zavarujte ga pred neposredno sončno svetlobo in toploto).