Črni petek | Do 60 % popusta na 40.000+ izdelkov →
Črni petek | -15 % s kodo BF15 →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept za ajvar in 5 nasvetov, kako ga uporabiti

Na to zelenjavno poslastico ste morda naleteli med potovanji po Balkanu. Ajvar ni le okusen in zdrav, temveč je njegova priprava tudi hitra in preprosta. Letos ga pripravite kar iz lastne zelenjave z vrta!
Ajvar je odlična priloga k mesu in hrenovkam

Ajvar je odlična priloga k mesu in hrenovkam

Kaj sploh je ajvar? Gre za zaklad balkanske kuhinje bogatega in polnega okusa, ki je narejen iz rdeče paprike, bučk in jajčevcev. Uporabljate ga lahko kot namaz za sendviče ali pomako za raznovrstno meso in krekerje. Seveda pa ga lahko uporabljate tudi pri kuhanju, saj je odličen za začinjanje npr. kremne paradižnikove juhe in omak za testenine, zelo okusen pa je tudi v omaki za zrezke. Njegova uporaba je res široka, uporabiti je treba le domišljijo.

Kaj potrebujete za pripravo ajvarja?

  • 5 - 6 debelih rdečih paprik,
  • 1 majhen do srednje velik jajčevec,
  • 1 majhna do srednje velika bučka,
  • 3 stroki česna (več po okusu),
  • 1 - 2 žlici vinskega kisa - za močnejši okus lahko vinski kis nadomestite z balzamičnim,
  • 1 čajna žlička dimljene (ali sladke paprike),
  • olje,
  • sol, poper,
  • mleti čili po okusu.

    Težavnost: enostavno
    Čas priprave: 1,5 ure
    Število porcij: 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Kako pripraviti domači ajvar? Postopek in preizkušeni nasveti

    1. Najprej pripravite zelenjavo. Dobro jo operite in očistite. Papriko prerežite na pol ali na večje kose in odstranite semena, bučke prerežite na pol ali na kolobarje. Jajčevce pustite cele ali jih prerežite na pol.
    2. Bučke in jajčevce položite v pekač. Na vrh položite papriko.
    3. Zelenjavo rahlo popršite z oljem in pecite pri 200 °C približno 40 do 60 minut, dokler se na papriki ne pojavijo črni mehurčki. Pečete lahko tudi v pečici na vročem zraku pri 200 °C 15 do 20 minut. Papriko po peki pokrijete s folijo ali suho krpo za približno 10 minut, da jo bo lažje olupiti.
    4. Olupite papriko. Kožo boste najlažje odstranili dokler so paprike še tople. Bučke prerežite (kožo lahko pustite), jajčevce pa olupite in zavržite kožo.
    5. Pripravljeno zelenjavo s sokom in stroki česna pretresite v blender, dodajte kis, dimljeno papriko in vse skupaj zmešajte ter na koncu začinite s soljo in poprom. Za pekočo različico lahko dodate še feferone.
    6. Pripravljen ajvar ohladite, nato pa z njim napolnite kozarce in po vrhu prelijte z oljem, saj bo tako dlje obstojen. Odprtega hranite v hladilniku, neodprtega pa lahko pa ajvar hranite tudi v shrambi (zavarujte ga pred neposredno sončno svetlobo in toploto).

    Nasvet: Pred shranjevanjem ajvarja v kozarcih poskrbite, da so kozarci čisti, sterilizirani in suhi. Sterilizirate jih lahko na primer v pečici, tako da kozarce postavite na pladenj z vodo in jih nekaj minut „pečete“.

    Nasveti za uporabo ajvarja pri kuhanju ali kot priloge

  • Ajvar dodajte kot prilogo k mesnim jedem. Odlično se bo podal k zrezkom, nabodalom in mesnim kroglicam s krompirjem.
  • Imate radi testenine? Ne bojte se jih pripraviti z ajvarjem, saj jim doda čudovito barvo.
  • Pri nas doma ajvar najraje uporabljamo kot pomako. Kombiniramo pekočo in blago različico, včasih pa dodamo še kislo smetano. Tako imamo v hipu na mizi tri pomake za zelenjavo ali krekerje.
  • V Makedoniji ajvar postrežejo kar za zajtrk. Lahko ga preprosto namažete na kruh ali pa kombinirate z različnimi jajčnimi omletami s pečenim sirom in slanino.
  • Ajvar boste cenili tudi pri peki na žaru. Izvrstno namreč dopolnjuje tudi tofu in različne vrste sira. Nujno ga morate poskusiti s sirom za žar.