Bonami adventni koledar | Odkrijte današnji popust →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept za princeske z malinovo in limonino glazuro

Za vas imamo srčno različico tradicionalnih princesk. Oblikujemo jih v obliki srca, napolnimo z malinovo kremo in prelijemo z limoninim prelivom.

Nam se kar cedijo sline, pa vam? Poglejmo si, kako jih pripravimo!

Potrebovali boste:

Paljeno testo:

  • 125 ml vode,
  • 125 ml polnomastnega mleka,
  • 100 g masla,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 150 g gladke moke,
  • 4 jajca,
  • ščepec soli.
Vanilijeva krema:
  • 250 ml mleka,
  • 1/2 vanilijevega pudinga*,
  • 60 g kristalnega sladkorja,
  • 1/2 vanilijevega stroka (samo sredica),
  • 3 rumenjaki.
* Namesto pudinga lahko uporabite koruzni škrob ali navadno moko.

Za zaključek:

  • 250 g maskarponeja,
  • 50-100 g zmehčanega masla,
  • mleti vaniljev sladkor,
  • po okusu lahko dodamo nekaj malinovega pireja.
Malinov preliv:
  • 100 g zamrznjenih ali svežih malin,
  • 1 žlica limoninega soka,
  • drobno mleti sladkor.
Okrasitev:
  • sveže maline,
  • sušene maline,
  • jedilni cvetlični listi,
  • sesekljane nesoljene pistacije.

Kako pripraviti testo za princeske

  1. Mleko, vodo, maslo, sladkor in ščepec soli dajte v ponev in segrevajte na nizkem ognju, dokler se maslo popolnoma ne stopi. Ko je mleko vroče in maslo stopljeno ter se začnejo delati mehurčki, dodajte moko in povečajte ogenj. Temeljito premešajte moko in s kuhalnico "stepite" testo okoli lonca ter ga večkrat povaljajte. Bolje in temeljiteje kot ga boste razvaljali, boljše bo, ko se bo peklo, in bolje se bo napihnilo.
  2. Najprej pustite, da se testo ohladi, nato pa vanj vmešajte jajca - to storite postopoma, eno za drugim. Ko ste stepli tretje jajce in je konsistenca zelo gosta, dodajte še eno jajce ali samo polovico stepenega jajca. Konsistenca mora biti ravno pravšnja, da testo drži obliko in ni tekoče, vendar ne pregosto. Z lahkoto ga je treba razporediti po pekaču.
  3. Pečico segrejte na 180 °C, nastavitev zgornje in spodnje ogrevanje. Testa ne pecite na način vročega zraka.
  4. Na peki papir narišite srčke, npr. z modelčkom za piškote. Med risbami mora biti vsaj približno 5 cm, saj se bo testo močno napihnilo. Nato peki papir obrnite in z vrečko za pecivo nanesite testo na zarisana srca.
  5. Srca na pekaču lahko rahlo poškropite s hladno vodo ali, nasprotno, potresite z malo sladkorja v prahu - oboje preprečuje razpokanje.
  6. Princeske pecite v spodnjem delu pečice od 25 do 35 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Med peko ne odpirajte pečice, vsaj prvih 20 minut. Sprememba temperature bi takoj skrčila testo in po tem ga nič ne bo rešilo.
  7. Po peki vam priporočamo, da na dnu vsakega testa naredite majhno luknjico, npr. z zobotrebcem, da iz testa pride para. Ko se srčki popolnoma ohladijo, jih okrog prerežite po širini.

Kako pripraviti vanilijevo kremo in glazuro

Vanilijeva krema:
  1. Osnovo za kremo (creme patissiere) je treba pripraviti 1 dan pred polnjenjem.
  2. V ponev dajte vse sestavine, tj. mleko, kremo ali škrob, vanilijo, sladkor in rumenjake. Z metlico za stepanje temeljito premešamo in na nizki temperaturi med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti kot krema za kremšnite. Takoj po kuhanju pokrijte s folijo za živila, ki jo položite neposredno na kremo. Ko se ohladi, kremo shranite v hladilniku.
  3. Naslednji dan pripravljeno kremo stepite z mascarponejem. Potem posebej do puhaste pene stepite maslo. Nato po žličkah dodajte maslo h kremi z mascarponejem. Po okusu dodajte vanilijev sladkor.
  4. Pripravljeno kremo prenesite v slaščičarsko vrečko z izrezano ali ravno konico in jo nanesite na spodnji del srca. Zgornji del srca položimo na kremo in postavimo v hladilnik, da se strdi.
Glazura:
  1. Maline zavrite z limoninim sokom in jih nato precedite skozi drobno sito. Dobljeni malinov pire (ko je hladen) zmešajte z drobno mletim sladkorjem. Razmerje med sladkorjem in pirejem prilagodite glede na to, kako gost je preliv. Če želite hrustljavo skorjico, je preliv zelo redek.
  2. Če pa želite belo limonino glazuro, zmešajte sladkor z malo limoninega soka.
  3. Napolnjene srčke premažite z glazuro in jih, preden se posuši, okrasite s cvetjem, sadjem ali orehi.

6 nasvetov, s katerimi vam bo paljeno testo vedno uspelo

  1. Testo zelo dobro prekuhajte, bolj temeljito kot ga boste kuhali v loncu, bolje se bo speklo.
  2. Jajca dodajajte postopoma, enega po enega.
  3. Obstajata dva trika, ki preprečujeta, da bi testo med peko razpokalo - testo na pekaču, preden ga damo v pečico, poškropimo z vodo ali ga posujemo s sladkorjem v prahu.
  4. Med peko ne odpirajte pečice, saj bi nenaden padec temperature povzročil krčenje testa, ki ga ni mogoče popraviti.
  5. Testa ne pecite na vročem zraku, temveč le na spodnjem in zgornjem ogrevanju.
  6. Pripravljeno surovo testo lahko shranite tudi v hladilniku, hranilo se bo 1 - 2 dni.

Še več nasvetov za peko princesk, ki vam bodo morda prišli prav

  • Za nadev smo pripravili osnovno kremno kremo, ki jo uporabljamo tudi pri navadnih princeskah. Če želite imeti lažjo kremo, jo naknadno stepite z mascarponejem.
  • Če jo boste stepli z maslom, bo krema bolj obstojna, trajala bo dlje in testo se ne bo tako razmočilo.
  • Pri pripravi kreme je pomembno, da imajo sestavine enako temperaturo, da se krema ne sesiri.
  • Osnovo za kremo pripravite dan/večer prej. Vedno jo postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, da se dovolj strdi.
  • Če se vam zgodi, da se krema sesiri, lahko to preprosto odpravite s kratkim pogrevanjem na vodni kopeli ali za 15 do 20 sekund v mikrovalovni pečici. Nato jo ponovno stepite.

Težavnost recepta: srednje težka
Čas: približno 2 h + čas hlajenja
Število kosov: 20 - 25