Si lahko predstavljate mojito brez mete, pečen krompir brez rožmarina ali solato caprese brez bazilike? Brez svežih zelišč jedi pač nimajo enakega okusa. Zelišča lahko kupite v trgovini, vendar so bolj namenjena takojšnji porabi in ne zdržijo dolgo. Veliko bolje je, da zelišča vzgojite sami in da zelene liste po malem vonjate in dodajate svojim jedem skozi vse leto.
Kako gojiti zelišča v stanovanju, na balkonu ali vrtu, tudi če ste popoln začetnik? Vse informacije dobite v nadaljevanju.
Zelišča najbolje uspevajo na polnem soncu v dobro odcedni zemlji, revni s hranili.
Zelišča, vzgojena iz semen, so običajno bolj odporna. Predhodno vzgojene sadike nudijo večjo gotovost, da bo rastlina sploh zrasla. To še posebej velja za vrste, ki imajo slabšo kaljivost (npr. melisa, žajbelj, rožmarin) ali se razmnožujejo le vegetativno (nekatere vrste mete ali sivke).
Ne kupujte sadik v majhnih lončkih v supermarketu. Po navadi so hitro pripravljene in namenjene neposrednemu uživanju. V večini primerov jih presajanje ali probiotično zalivanje ne bo rešilo.
Mnoga zelišča uspevajo skupaj v istem loncu ali gredici, nekatera pa se ne ujemajo zaradi razlik v rasti, širini, višini ali koreninah.
Kombinirate lahko:
Obvezno ločite:
Zelišča lahko posadite v lončke, korita ali neposredno na cvetlično gredo.
Za vzdrževanje ali rezanje zelišč vedno uporabljajte čisto vrtnarsko orodje.
Pri sajenju zelišč upoštevajte ključne dejavnike, ki vplivajo na njihovo rast in zdravje. Večina zelišč ima raje polno sonce, nekatera zelišča, kot sta meta ali koriander, pa dobro uspevajo tudi v senci.
Pravilno lokacijo za sajenje zelišč vam lahko pomagajo določiti tudi listi zelišč. Majhni, sivi in čvrsti listi prenesejo veliko sonca in vročine. Veliki mesnati listi imajo raje vlažno prst in delno senco. Vendar izjeme potrjujejo pravilo, zato je vedno najbolje, da se pred sajenjem pozanimate o zahtevah posameznega zelišča.
Če želite dobro gojiti zelišča na balkonu, morate že na začetku dobro premisliti, katere vrste boste posadili. Orientacija vašega balkona v določeno smer vam bo povedala, katera zelišča bodo tam dobro uspevala.
Zelišča na balkonu so primernejša za enoletnice (bazilika, majaron ali peteršilj). Trajnice (meto, meliso ali sivko) bi bilo treba posaditi neposredno v globoke lonce ali posode.
Rastline je treba zaščititi pred opoldansko vročino. Pozorni bodite tudi na temperaturo zraka. Če se ta spusti pod 10 stopinj, zelišča prestavite v notranjost.
Živite v stanovanju z majhnim balkonom? Tudi to ni nujno ovira. Oglejte si, kako lahko res majhen balkon spremenite v zeliščni vrt:
Če zelišča gojite na balkonu, lahko zanje izdelate praktično stojalo iz palet in tako prihranite dragoceni prostor.
Če želite uspešno gojiti zelišča v stanovanju, morate upoštevati nekaj osnovnih pravil:
Pri gojenju zelišč na okenski polici ne pozabite, da zelišča na splošno ne marajo prepiha in temperaturnih nihanj, idealna temperatura je 15-20 °C.
Priskrbite si priročne označevalce, da boste vedeli, kje raste katera rastlina! Izdelate jih lahko tudi iz modelirne mase, ki ne zahteva peke.
Zelišča je najbolje začeti saditi na vrtu po majskih mrzlih dneh. Idealen je polsenčni del vrta, kjer pripravite ločeno gredico za zelišča. Predhodno premislite o celotnem konceptu in razmislite tudi o možni višini rastlin, da boste do njih pozneje zlahka dostopali in jih udobno pobirali.
Večina kuhinjskih zelišč najbolje uspeva v prepustni zemlji. Poleg tega tla ne smejo biti preveč vlažna, zato zemljo dobro zrahljajte z lopato in vanjo dodajte nekaj peska.
V gredico postavite lončke z zelišči, kot ste načrtovali. Poskrbite, da bo med njimi ustrezna razdalja. Z lopatico izkopljete luknjo za vsako rastlino.
Vsake rastline previdno izvlecite iz lončka. Nato s prsti nekoliko zrahljajte koreninsko grudo. Na koncu jo vstavite v izkopane luknje. Zemljo stisnite, da v njej ne bodo ostale jamice. Nato rastline temeljito zalijte.
Zasaditev v obliki zeliščne spirale je tridimenzionalna greda, sestavljena iz več območij z različnimi ekosistemi. Ti se spiralno prepletajo. Spirala je izdelana iz kamnov, lahko pa jo zgradite tudi iz lesa ali kovine.
Največja prednost zeliščne spirale so kamni, ki delujejo kot akumulator toplote in ponoči rastlinam dobavljajo toploto, zbrano čez dan. Poleg tega kamenčki in zdrobljen gramoz poskrbijo za hitro odtekanje deževnice, saj zelišča nikakor ne marajo nakopičene vode. Zeliščna spirala prihrani tudi prostor na vrtu.
Visoke grede niso primerne le za gojenje zelenjave, ampak tudi za postavitev zeliščne grede. Poleg tega lahko posadite previsna zelišča, kot je na primer vodno krešo. Poleg tega se je v dvignjeni gredi lažje boriti proti polžem.
Ta vrsta zasaditve je idealna za zelišča iz sredozemskih dežel, ki imajo rada toploto. Tla se dobro segrejejo in so bolj suha kot v običajni vrtni gredi.
Večino zelišč sejemo spomladi, nekatera zelišča pa lahko sejemo tudi pozno poleti ali jeseni.
Samozalivalni cvetlični lonci ali korita so idealni za gojenje zelišč.
Pomladi je za zelišča koristno pravilno obrezovanje. Zakrnele grmovnice lahko porežete do tretjine, zelo bujne pa do polovice, vendar vedno pazite, da ne posežete v star les. Nastale rane se do zime morda ne bodo zacelile, zato bodo zelišča bolj dovzetna za poškodbe zaradi zimske zmrzali.
Zelišč jeseni ne smete obrezovati, saj jim boste odvzeli pomembno zaščito pred mrazom. Avgustovsko rezanje naj bo zadnji večji pridelek trajnih zelišč. Čas avgustovskega rezanja lahko izkoristite za razmnoževanje zelišč - približno 10 cm dolgi podtaknjenci iz vejic potrebujejo približno osem tednov, da se ukoreninijo.
Rezalnik za zelišča vam prihrani čas in živce.
Najbolje je, da zelišča naberete zjutraj, ko je njihova aromatičnost največja.
Najbolje je, da zelišča naberete neposredno pred uporabo. Če pa morajo ostati sveža več dni, ne da bi izgubila svoj okus in aromo, jih lahko shranite v hladilniku.
V nadaljevanju predstavljamo najboljše prakse za shranjevanje različnih vrst zelišč, ki pomagajo ohraniti njihov okus.
Nasvet: Celotne metine liste prekrijte z vodo v posodi za ledene kocke, pustite, da zamrznejo, in pripravljene kocke shranite v večjo vrečko. Meta bo ohranila svojo obliko, okus in aromo. Ta postopek lahko uporabite tudi za konzerviranje užitnega cvetja, kot sta vijolica in sivka. Ledene kocke so odlične za pijače in limonade ali kot zanimiv okras pri hlajenju šampanjca.
Zelišča lahko posušite v pečici, sušilniku ali celo v shrambi.
Bazilika in melisa sta v kozarcu vode obstojni dlje časa.
Prednost zelišč je, da njihov vonj odganja večino škodljivcev. Vendar pa lahko težave povzročajo listne uši, sviloprejke in trsne sovke. Pomagajo lahko posebni izdelki iz vrtnega centra, pogosto pa lahko pomagajo tudi kavna usedlina ali naravni poparki iz kamilice in kopriv.
Poleg materine dušice in vodne kreše je dobro posaditi še meliso, ki pomaga pri nespečnosti in stresu, poprovo meto, ki je učinkovita pri prebavnih težavah, ali sivko, ki ima pomirjujoče učinke in pomaga pri težavah s spanjem. Koristno je posaditi tudi škrlatni slamnik, ki je znan po krepitvi imunskega sistema, in žajbelj, ki je cenjen zaradi protivnetnih lastnosti. Ta zelišča vašemu vrtu poleg izgleda in vonja dodajo tudi številne zdravilne lastnosti.
Na to, kako bodo vaša zelišča uspevala, ne vpliva le ustrezno zalivanje - veliko vlogo ima tudi izbira pravega cvetličnega lonca.
Pri izbiri posod upoštevajte tudi mesto, kje bodo zelišča stala. Če imate premalo prostora, se lahko odločite tudi za viseča korita. Vsako zelišče ima posebne zahteve glede svetlobe in vlage, zato poskusite izbrati lonec, ki tem potrebam najbolj ustreza.